Prejsť na obsah
pekný mrož

pekný mrož

My Skormamy a mamy si tak medzi sebou kadečo šepoceme. Niekedy je to nezverejniteľné. Dokonca dosť často a niekedy ešte častejšie. Rozoberáme naše osudy, ľudí naokolo, naše telo, politiku, prídavky na deti, to prečo dal niekto rodiacej oblasti tela názov pysky ohambia a tak rôzne. Niekedy sú to však veci naozaj veľmi márnotratné, hýrivé, rozšafné... skrátka veci. Veci ako také. Materiálne. Skrátka veciiiii...

Ak sa niektorá Skoromatka pýta, čo bude vlastne potrebovať pre svojho nového človiečika, vždy odpovedám: "Oveľa menej, ako si myslíš." Ale o tom nabudúce.

Ak sa nejaká Skoromatka pýta, že čo potrebuje počas tehotnenia si pre seba, odpovedám podobne. A pritom myslím aj na materiálne radosti, ktoré Skoromatke to čakanie spríjemnia.

My, čo sme si prvé tehotenstvo odležali so štemplom rizikové, vieme, že si ten druhý pokus (zatiaľ bez štempľov) treba užiť čo najviac... ako by som to... tak akože pekne a krásne. Ako tak Skoromama boptná, zatúži po estetike. Má túžbu byť estetickým mrožom, ženou, ktorá síce fučí, ale aj tak je to dáma. Nakoľko šatník neskoromamy a Skoromamy sa diametrálne odlišuje, nie je ľahké byť estetickou a zároveň nevyhodiť do (estetického) luftu milióny za oblečenie. A isto nechceme byť úplne nezodpovedné k našej Zemičke planétičke, keď sa na ňu chystáme priviesť ďalšieho človiečika.

Na úvod: ...pri tehotnení naozaj vyrastiete z drvivej až drvivejšej väčšiny vecí, ktoré vám do nechráneného ľúbenia padli ako uliate...

A tak prinášam zopár tipov, ktoré sa vám a vašej skrini (nemyslím vašu zadnicu, ale ten kus nábytku) isto iste zídu, ktoré sú naozaj potrebné a bez nich sa budete cítiť trochu čudne... plus zopár vecí, ktoré akože až tak nutne nepotrebujete, ale keď si ich zaobstaráte, neoľutujete ani po tom, ako sa zo Skormamy premeníte na naozajstnú Mamu. Skrátka dobré a krásne investície do života o čosi estetickejšieho mroža. A potom tu snáď nájdete aj čosi, čo si skrátka zaslúžite... len tak.. lebo si to zaslúžite. Samé od seba, z lásky k sebe... veď viete.

Poďme pekne od začiatku. Toto si naozaj zaobstarajte, ak vaše brucho začalo nekontrolovateľne rásť a menštruácia vám mešká... možno budete tehotná, napadlo vám to?

(bavlnené) Gaťky …o číslo väčšie. Áno, narastie vám riť. Áno, budete sa viac potiť. Nie, nebude to moc sexy. Áno, v bavlnených gaťkách to bude oveľa pohodlnejšie. A áno, v istom štádiu tehotnenia vám to bude aj dosť jedno. Bavlnené gacky sú láska. Inak samozrejme existujú aj špeciálne tehotenské gacky so zvýšeným pásom, ktorým zakryjete aj brucho, ale tieto sa u mňa až tak neosvedčili. Lepšie sú také obyčajné pod brucho. Teda pre mňa. A akože je to aj menej nesexy. Čo mi je dosť jedno, nakoľko si ich už aj tak nevidím :) 
Tehotenské punčocháče - pre mňa top záležitosť. Nosím ich od zimy a nakoľko nosím hlavne sukne a šaty, nosím ich stále. Mám len dvoje a úplne mi stačia. A dookola ich periem, nosím, periem, nosím. Viac isto netreba. Pri pačuchách mi vyhovuje, že majú zvýšený pás a zakrývajú aj brucho, lebo je to príjemné, keď vám podfukuje šaty. Brucho netreba mať ofúknuté.

Tehotenské legíny - mám len jedny, úplne stačia, tiež majú zvýšený pás, zakrývajú príjemne brucho, občas ho držia pokope a nosím ich pod šaty, sukne, tuniky, oversized mikiny a veľmi sa ľúbime. Občas z nich mám ešte pol dňa otlačené švy na lýtkach, ale tvárim sa, že to tak má byť a že mám skrátka vzorované nohy. A ono to tak asi aj naozaj počas toho tehotenstva má...dobre...môže...byť. Koniec hlásenia.

Tehotenské tielko - pre mňa aboslútny základ šatníka, lebo vďaka nemu môžem nosiť netehotniace tričká, blúzky, košele (ktoré často viažem nad brucho) a vlastne čokoľvek, či mi je teraz krátke. ČIže väčšinu bežného šatníka. Tú medzeru medzi starým tričkom a sukňou, či gaťami mi vyplní tielko. Alebo ho nosím len tak ku všetkému: von, na cvičenie, na spanie. Bodka.
 Podprsenky - nooo tie potrebujete pomeniť. Za väčšie. Niekedy aj za oveľa väčšie. A občas ešte väčšie. Časom budete mať veľké brucho a nové prsia môžete nosiť na ňom, ale aj tak vám dobre padne nová podprda. Čo sa vám stane s didkami po pôrode, nikto netuší, možno len nejaký laktobôžik, takže to zataiľ riešiť netreba. Dobrá podprda počas tehotenstva je dôležitá nie len pre váš jemne povznášajúci pocit v oblasti hrude, ale aj pre váš chrbát. Niektoré Skoromamy si kupujú rovno podprdy na kojenie. Ja som podprdu na kojenie nikdy nemala a to som kojila dvojmo... Zrejme som mala v paži, či si elegantne poodhalím jednu bradavečku v podprsenke na dojčenie, alebo si skrátka v rámci pohodlnosti všetko povyzliekam a nakojím dve deti ležiace okolo mňa na kojacom vankúši naraz. Ja som sa vyzliekala a keď som len tak dala jednému z detí cucnúť, urobila som to nejako cirkusantsky aj bez špeciálnej podprdy a nikdy som nemala ai náznak problému. Takže vám neviem povedať, či je podprsenka na dojčenie potrebná a už vôbec nie, či už teraz. Ja som si kúpila športové podprdy s hrubými ramienkami, vďaka ktorým sa mi váhou zúbožené ramienka nezarývajú do mäsa. Podprda jemne vystužená mäkkučká bez kostíc, ktorá bola veľmi príjenmná aj na začiatku tehotnenia, kedy tie dve zázračné záležitosti na mojej hrudi ukrutne boleli. Takéto podprdy mám dve. Uvidím ako ďalej, jednoznačne to bola dobrá investícia. Moje expodprdy som dala do vakuového vreca spolu so všetkými vecami, ktoré mi budú dobré najskôr o pol roka. Moje expodprdy, v ktorých stále vidím budúcnosť...
Voľné mikiny - skrátka niečo, čo vynosíte teraz, potom, keď namiesto tehotenského brucha budete mať čudnú mimozemskú hmotu a aj potom a potomejšie, keď budete mojkať potomka. Skrátka kúsok oblečenia, ktorý vám ostane navždy a prežijete s ním od skoromamovania až po stužkovú človiečika. Možno preháňam, ale to ja rada. Keď sme vymýšľali strihy na moje oversized mikionošaty pekne krásne, ani mi nenapadlo, že by je to ten najgeniálnejší tehotenský kúsok.
Tieto naše "pekne krásne" voľné mikiny sú dokonalé aj pre následné dojčenie, nakoľko pod ne hravo schováte človiečika aj biofarmu. A tak som si radostne znovuoobjavila svoj výrobok a nekonečne sa z toho teším. Juj, dobre sme to vymysleli! A to bolo pôvodným plánom týchto oversized kúsov zakryť brucho, aby sa ma furt voľakto nevypytoval, či som tehotná. Hahahaha. Som sa odžubala, no :) Inak: šité, potláčané, vymýšľané, vytešené na Slovensku. A na to sme veľmi pyšní. A už ich máme konečne aj v našom eshope. Fu. 
Tehotenské tričká od Koláčovej - staré známe a dobré. Naťahovacie, objímacie a vhodné pokojne do 60tt...akože keby náhodou. Áno, vhodné aj pre slonice. Vždy kupujte veľkosť, ktorú ste nosili v pôvodnom stave svojho tela. V našom Koláčovskom prípade veľkosti takto sedia. Čo? Že pásiky rozširujú? Ale hybaj het. Nie je to teraz úplne jedno? Aaaa! Skoro by som zabudla. Ja som taká tehotentótka! Objavila som, že aj moje oversized Koláčovské tričká sú dokonalé na tehotenské i potehotenské...
i teda všeobecné životné obdobia. Priznávam! Nikdy som ich nenosila. Teraz prišiel ich čas. 

Tričká na dojčenie - Áno. Už počas tehotenstva. Nechcete dojčiť? Nevadí, aj tak ich môžete mať. Milé Spolumatky, Skoromatky a Matky! Dovoľte, aby som vám s veľkou radosťou oznámila, že môj manžel a ja, očakávame v najbližších dňoch štyri nové prírastky... do nášho portfolia! Štyri rôzne farebné a srandovné tričká na dojčenie. Už už sa dorábajú a čochvíľa budú k mání. Sú také príjemné, dokonalo premyslené a vyšpekulované, že ich môžete nosiť aj keby ste používali tzv. UM. Áno, špekulovala som ako len tehotná žena dokáže špekulovať... čím pozdravujem našu milú trpezlivú krajčírku a ďakujem jej z celej bradavky. Naše kojo tričká sú tiež šité, potláčané, vymýšľané a vytešené na Slovensku. A treba povedať, že na tieto kúsky sme obzvlášť veľmi pyšní. Ale na to brucho pod nimi samozrejme viac. Tieto tričká majú strih, ktorý je vhodný aj pre tehotné osoby, nakoľko sú dlhšie než bežné tričká a sú voľné. Vysvetlím. Myslím si, že je dobrou investícoiou zaobstarať si niečo, čo vám bude dobré aj v tehotenstve a aj neskôr a neuberie to vášmu výnimočnému čaru a kráse (áno, áno, ktorá ide samozrejme aj tak zvnútra).
Naše kojo tričká majú aj štipku humoru, ktorý by mali každej matke zabaliť spoločne s dieťaťom pri odchode z pôrodnice. Existujú rôzne typy kojo tričiek a tieto sme vymakali podľa našich najtajnejších prianí. Alebo skôr mojich. Manžel sa na dojčenie nechystá. Nemajú žiadnu zbytočnú spodnú vrstvu, majú dve "krídla", ktoré do seba tak dokonalo zapadajú, že vám ani v najhlbšom predklone neodhalia nechcené. Jedine, že by ste chceli... Nie je to tričko na dojčenie, z ktorého svetu vytasíte didku, je to tričko, pod ktorým robíte, čo uznáte za vhodné v absolútnej intimite a pohodlnosti. Vo svete, kde sa ľudia čumiac na dojčiace ženy sťažujú, že je to nechutné, no pritom od nich nedokážu odtrhnúť oči...prinášame kúsky, ktoré pekne krásne decentne všetko potrebné zakryjú a zároveň sa nebudete ani vy, ani váš človiečik cítiť obmedzení. A nemusíte so sebou nosiť žiadnu plienku na zakrytie hlavy počas dojčenia. Myslím na zakrytie hlávky hladného človiečika. Ale ak si chcete zakryť svoju hlavu, aj to vám toto tričko umožní. Je v štyroch farbách, so štyrmi rôznymi motívmi a s rôznymi príchuťami mlieka (ale to si už dodávate samé, hej?). Čoskoro ich nájdete TU. Držte nám, prosím palce...so štvričkami to nebýva ľahké...povedala jedna Radodajka. 
Krásne šaty - kupovať si vyslovene tehotenské šaty je v podstate zbytočnosť. Ale aboslútne chápem, ak ich potrebujete. Ja som tiež dvoje vyslovene potrebovala. Lebo ja chcem byť pekný mrož. I keď sa vám isto zdá, že tehotenstvo trvá nekonečne dlho, je to len pár mesiacov a na pár mesiacov sa skrátka neoplatí ani vám, ani prírode, kupovať šaty. Keď sa nad tým zamýšľam čisto racionálne samozrejme. Pudy to je iná vec! Absolútne však stačí nájsť úplne obyčajné netehotenské šaty, ktoré sa po pôrode reinkarnujú do šiat popôrodných a môžete ich nosiť roky veselo ďalej. Treba si kúpiť šaty voľné, pohodlné, vejúce v jarnom vánku, alebo šaty tzv. zavinovacie, či s látkovým opaskom v páse. Tie si zaviažete nad brucho. Že čo? Že vám ostane veľa látky nad bruchom? Nieee, veď tie nové prsia vám ten kúsok látky vyplnia. Ja sa napríklad veľmi teším, že sú mi teraz dobré aj všetky šaty, ktoré majú prešitie v páse. Pri mojej výške je to totiž prešitie pod prsiami. Vždy mi robili tehotenské brucho hahaha. A teraz si ho tam naozaj dávam. A nikto sa ma furt nepýta, či som tehotná. Dokonalé. Sukne nosím tiež úplne bežné, netehotenské. Radšej o číslo väčšie, ktoré sa dajú pár stehmi zúžiť. Gumička v páse je samozrejme základ. Dajú sa nosiť nad bruchom, no mne je pohodlnejšie pod bruchom. Zakryť tehotenským tielkom a je to. Najpohodlnejšie na svete. Chvalabohu sa teraz nosia voľné boho kúsky, ktorých nájdete všade neúrekom. Len teda pri ich kupovaní trochu myslite na ich pôvod a na to, či ich nešil náhodou nejaký malý človiečik...alebo jeho mama, kým človiečik spal v továrni na zemi. 
Župan - Nikdy v živote som nebola majiteľkou županu. Až na jednu výnimočnú situáciu: pobyt v pôrodnici a nálsledné popôrodnicové obdobie, zvané šestodnedelie. Župan v nemocnici je veľmi pohodlný a skrývací kamoš. Ste holá a oblečená zároveň, čo je po pôrode veľmi príjemné..keď už teda nemôžete byť úplne holá.
Župan vie byť škaredý a aj pekný. Vy si isto zaobstarajte pekný. A veľký!
 
Tak toľkoto by som k tejto téme. Netreba kupovať zbytočnú teho garderóbu. Seriózne? Špeciálne tehotenské svetre? Na čo? Po pôrode vám budú na nič. Taký sveter Skorootca je oveľa praktickejší. Tehotenské rifle? Mám dvoje a nosila som ich len chvíľu, lebo napriek príjemnému elastickému zvýšenému pásu ma tlačili na podbrušku a ako som si boptnala, necítila som sa v nich pohodlne. Napokon s malým trikom môžete nosiť pár mesiacov aj vaše pôvodné rifle a to tak, že namiesto zapínania gombíka použijete trik. Do dierky na gobík, umiestnite gumičku do vlasov tak, žeurobíte očko, ktorým pretiahnete druhú stranu (gumičky). Gombík tak nezapínate do pôvodnej gombíkovej dierky, ale do gumičky...čiže gate majú naraz obrovskú vôľu. Takto rozopnuté/nerozopnuté gate zakryjete dlhým tričkom, alebo elastickým pásom na kríže. Tará! Tehotenský kabát? Nemám skúsenosť, rodievam v lete. Všeobecne nenosievam obtiahnuté kabáty, skôr voľné parky. Čo ešte? Asi nič: Asi treba popremýšľať a investovať do udržateľných kúskov. Ale zase tých pár basic drobností je cestou k väčšej pohodlnosti v tomto nepohodlnom období... kedy budete aj tak pri každej možnej príležitosti behať v gackách a tričku s odhaleným banderom, lebo tak je to skrátka najpohodlnejšie. Ale zase chápem, že pre takú tú tučnejúcu dušičku Skoromamy je malým vyslobodením z nekonečného čakania, cítiť sa krásne... elegantne... žensky... a slobodne.

Vidím to na tie jedny ramienkové šatky a šľapky... aby som sa pri obliekaní a obúvaní nemusela zafučať.

Fu.

Najlepší výber tehotenského oblečenia nájdete jednoznačne na www.asos.com, basic kúsky majú aj v online shope www.lindex.com. eviem ako to má Asos, ale Lindex má kopec udržateľných kúskov a snaží sa stále viac. Nakoľko s Lindexom roky spolupracujem, s radosťou tento vývoj správnym smerom vnímam.

Inak samozrejme odporúčam slovenské lokálne značky. Ja osobne som si zakúpila tri kúsky od TAKiTAK , z toho sú dvoje oversized šaty aboslútne bezodpadové. Svetrík od Pletky, ktorý je dlhý a nemá zapínanie, takže sa doňho dobre babuší aj s veľkým bruchom.

Foto: © Alex Kiňová

Foto a text: © Kristína Tormová

Starší blog
Novší blog
Zavrieť (Esc)

PÁČI SA TI ČO ROBÍME?

Ďakujem vám, milí moji. Za podporu, srandu, za to, že vás mám. Už tu mám 11 463 odberateľov, odberateliek a odberatelčiat, ktorým chodia od nás: tajné správy, občas  výnimočná zľava a vedia o novinkách ako prví. Budeme sa tešiť, ak sa do tejto skupiny pridáš. A neboj, nepíšeme často. My sami neznášame newslettre.

VIAC O OCHRANE OSOBNÝCH ÚDAJOV

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Hladať

Pridať do košíka